بنیان‌گذاران دیجی کالا را بهتر بشناسید

دیجی‌کالا فروشگاه آنلاینی مستقر در تهران است که روزانه بیش از 5 میلیون بازدیدکننده دارد. بنا بر آمار منتشر شده تا سال ۱۴۰۲ در این بستر بیش از ۹/۷ میلیون ... [ادامه مطلب]

دیجی‌کالا فروشگاه آنلاینی مستقر در تهران است که روزانه بیش از 5 میلیون بازدیدکننده دارد. بنا بر آمار منتشر شده تا سال ۱۴۰۲ در این بستر بیش از ۹/۷ میلیون کالای مختلف توسط ۳۰۸ هزار فروشنده برای فروش عرضه شده‌است و ظرفیت پردازش ۹۰۴ هزار کالا در روز را دارد.

مدل کسب‌وکار دیجی‌کالا یک آمیختگی از بازارگاه مجازی و خرده‌فروشی است. گروه دیجی‌کالا شامل بخش‌ها و مجموعه‌های مختلف است که برخی در داخل خود پلتفرم و برخی با موضوع مختلف و خارج از پلتفرم فروشگاهی دیجی‌کالا درحال فعالیت‌اند.

معرفی دیجی‌کالا

دیجی‌کالا با سرمایهٔ شخصی اولیه ۲۰ میلیون تومانی حمید و سعید محمدی شروع به کار کرد.

شش سال پس از بنیان‌گذاری، با جذب سرمایه‌گذار وارد فاز بعدی گسترش کسب‌وکار خود شد. شرکت خصوصی ایرانی سرآوا پارس در سال ۱۳۹۱ سرمایه‌گذاری در دیجی‌کالا را آغاز کرد.

گام دوم سرمایه‌گذاری دیجی‌کالا سال ۱۳۹۴ با جذب سرمایه یک صندوق سرمایه‌گذاری اروپایی با نام شرکت اینترنشنال اینترنت اینوستمنت (IIIC) آغاز شد.

بر پایه گزارش ۱۰۰ روزه دولت، دیجی‌کالا از دی‌ماه سال ۱۳۹۴ فرایند جذب سرمایه را از طریق IIIC و به مبلغ ۱۰۰ میلیون دلار در قالب افزایش سرمایه و در ازای اعطای ۲۱ درصد سهام آغاز کرد.

این فرایند جذب سرمایه با گرفتن مجوز سرمایه‌گذاری خارجی، از سازمان سرمایه‌گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران کامل شده‌است.

بنا به گفته مدیران دیجی‌کالا در آذر سال ۱۳۹۷، ۳۵ درصد سهام گروه دیجی‌کالا در اختیار سرآوا، ۳۵ درصد برادران محمدی، نزدیک ۲۵ درصد در اختیار شرکت سرمایه‌گذاری هلندی – صندوق اروپایی IIIC و بقیه نیز سهم تشویقی ۸۰ نفر از مدیران کلیدی دیجی‌کالاست.

بیوگرافی حمید و سعید محمدی

حمید و سعید محمدی در اسفندماه سال 1358 در محله ابوذر تهران و در خانواده‌ای پر جمعیت متولد شدند. مادر خانه‌دار و پدر به شغل نانوایی در نانوایی خودش مشغول بود.

خانواده‌ای با 11 فرزند که از لحاظ سطح درآمدی و تحصیلات پدر و مادر بسیار معمولی بودند، ولی سبک زندگی متمایز از بافت اجتماعی منطقه سکونتشان، از آنها خانواده‌ای تحصیلکرده که پدر و مادر به تحصیل اهمیت بسیاری می‌دادند، ساخت.

حمید و سعید محمدی دوره ابتدایی را با هم در همان محله ابوذر در یک مدرسه گذراندند، ولی حمید دوره راهنمایی و دبیرستان را در مدرسه تیزهوشان شهید بهشتی شهرری طی نمود و سعید در مدرسه نمونه ‌دولتی ابن ‌سینا، در میدان قزوین دوران مدرسه را سپری کرد و در نهایت هر دو در پایان دوره متوسطه دیپلم ریاضی گرفتند.

حمید محمدی در رشته مهندسی صنایع دانشگاه خواجه نصیر و سعید محمدی در رشته مهندسی مکانیک دانشگاه آزاد، واحد علوم و تحقیقات، تحصیلات کارشناسی خود را به پایان رساندند.

در ادامه هر دو موفق به اخذ مدرک کارشناسی ارشد در رشته MBA شدند.

ایده تاسیس دیجی‌کالا

حمید و سعید محمدی، موسسان دیجی کالا در سال‌های ۱۳۸۴ هر دو مشغول عکاسی دیجیتالی بودند. پس از جستجو در اینترنت درمورد دوربین‌ها، دوربین مد نظر خود را از بازار تهران خریداری کردند.

اما پس از طی چندین روز متوجه شدند، لنز بر روی دوربین دست دوم و تعمیری می‌باشد. این اتفاق ناخوشایند از تجربه خرید به شکل سنتی، که خیلی قابل اعتماد هم نبود، نخستین جرقه شکل گیری شرکت دیجی کالا بود.

دوقلوهای دیجی که با تحصیل در رشته MBA دانش کافی را برای راه‌اندازی یک کسب‌وکار داشتند، حالا انگیزه‌ی لازم برای تحقق این رویا را نیز در وجود خود حس می‌کردند.

تجربه‌‌ی دلنشین تحقیق درباره‌‌ی قابلیت‌ها و مشخصات یک کالای دیجیتال، امکان بررسی امکانات فنی آن با کالاهای مشابه و نیز مقایسه‌ی قیمت این کالا در فروشگاه‌های مختلف، در کنار تجربه‌ی تلخ یک خرید ناموفق به شیوه‌ی سنتی، شوق ساختن تجربه‌ای عالی از خرید را برای آن‌ها به ارمغان آورد.

حمید محمدی می‌گوید: «اتفاقات بزرگ دنیا، بزرگ‌ترین کمپانی‌ها، راه‌حل‌ها و محصولات در آغاز شکل‌گیری بسیار ساده بودند. فیسبوک، آمازون و گوگل رویاهای کوچکی برای بنیانگذاران‌شان بودند که پشت آن یک احساس و نیاز شخصی بود.»

دیجی‌کالا هم از این قاعده مستثنی نبود. برادران دیجی در شروع کار، هرگز چنین آینده‌ای را پیش‌بینی نمی‌کردند.

تولد دیجی‌کالا

دیجی‌کالا بهمن ماه سال ۱۳۸۵ متولد شد. این دو برادر موفق (حمید محمدی و سعید محمدی)، با در اختیارگرفتن دفتر کار کوچکی در خیابان مفتح که متعلق به برادر آن‌ها بود و استخدام ۵ نیرو، با سرمایه‌ای ۱۰ میلیون تومانی دیجی‌کالا را راه‌اندازی کردند.

دیجی‌کالا با دو تولیدکننده‌ی محتوا، یک مسئول خرید، یک حسابدار و یک پیک برای تحویل کالا کار خود را آغاز کرد.

در دورانی که محتوا معنای امروزی خودش را پیدا نکرده بود و فضای وب فارسی دچار فقر محتوای غنی بود بنیانگذاران دیجی کالا در فضایی با نام دیجی کالا با تاکید و تمرکز بر روی ارائه محتوای خوب در حیطه گجت‌های دیجیتال، با سرعت رتبه‌های بالای جستجوی گوگل را تصاحب کرده و از این‌ رو در فاصله‌ی چند هفته پس از آغاز فعالیت رسمی خود، اولین فروش را تجربه کرد.

محتوا به اندازه‌ای برای موسس دیجی کالا اهمیت داشت که دیجی‌کالای جوان تنها اقدام به اضافه کردن محصولاتی می‌کرد که محتوایی با کیفیت برای آن تهیه می‌شد.

در همین راستا، مدیران دیجی‌کالا از ابتدا شعار “Content is The King” را به عنوان یکی از شعارهای خود همواره رعایت می‌کنند، حال آنکه این شعار امروزه کامل تر شده است و بصورت “Content is not King, It is the Kingdom” بر دیوارهای بخش تولید محتوای دیجی‌کالا نقش بسته است.

به گفته‌ی بنیان گذاران دیجی کالا، دیجی‌کالا با توجه به خلا موجود همزمان با پیشرفت سرعت نفوذ اینترنت، با شتاب بالایی رشد کرد و موفق شد تا در طول سه ماه اول فعالیت خود، سوددهی را تجربه کند.

رضایت مشتری

برادران محمدی، موسسان دیجی کالا از تلاش شرکت دیجی‌کالا برای جلب توجه و رضایت مشتری گفتند و خبر دادند که امروزه ۸۰ درصد از سفارشات این فروشگاه اینترنتی در زمان‌های مشخص‌شده به دست کاربران می‌رسد.

این موضوع در حالی است که رضایت‌مندی مشتریان از خدمات شرکت دیجی‌کالا نیز ۹۶ درصد اعلام شد.

بااین‌حال، ۴ درصد از مشتریان از خدمات دیجی‌کالا رضایت ندارند و تعداد کمی هم نیستند و با گذر از شبکه‌های اجتماعی، می‌توان نارضایتی بسیاری از همین کاربران را مشاهده کرد.

محمدی درمورد تاخیر در ارسال سفارشات می‌گوید: “کافی است در یکی از اتوبان‌ها تصادفی اتفاق بیفتد تا بسیاری از ۱۰۰۰ مرسوله ما با تاخیر زمانی به دست مشتریان برسد. شرکت‌های بزرگ از آمازون گرفته تا DHL، با درصد بسیار کمی از تاخیر روبه‌رو می‌شوند و این موضوع در دنیا غیرقابل پیشگیری می‌باشد.”

محمدی می‌گوید که در هیچ کجای دنیا، حتی در شرکت آمازون، فروشگاه‌های اینترنتی زمان مشخص مانند ساعت دقیقی برای ارائه کالا به مشتریان ارائه نمی‌دهند.

به گفته او، کاربران ویژه مانند کاربران سرویس پرایم آمازون می‌توانند در یک روز خاص منتظر بسته خود باشند درحالی‌که کاربران عادی بزرگ‌ترین فروشگاه اینترنتی جهان، گاهی تا یک یا دو هفته در انتظار سفارش خود به سر میبرند.

برند فکر
0.0/5
برند گوسونیک
0.0/5
جنرال استیل
0.0/5
فوجی
0.0/5
ایوولی
0.0/5
افترون
0.0/5