محمدتقی برخوردار، پدر صنایع خانگی ایران که بود؟

محمدتقی برخوردار در سال ۱۳۰۳ در خانواده‌ای مذهبی و تجارت پیشه در شهر یزد دیده به جهان گشود. پدرش از تاجران ... [ادامه مطلب]

محمدتقی برخوردار در سال ۱۳۰۳ در خانواده‌ای مذهبی و تجارت پیشه در شهر یزد دیده به جهان گشود. پدرش از تاجران بزرگ و خداشناس و نامدار شهر بود.

پدر محمدتقی، حاج (محمدحسین برخوردار) نام داشت. وی از تجار معروف یزد بود که محصولات کشاورزی از قبیل چای، زردچوبه، فلفل و پسته را صادر می کرد وهمچنین در خرید و فروش املاک نیز فعالیت داشت.

همه، خانواده‌ی برخوردار را می‌شناختند. آن‌ها نسل به نسل به تجارت مشغول بودند. در یزد روی هر چه برای خرید دست می‌گذاشتی، نام حاج محمد حسین برخوردار را می‌شنیدی. از حنا و پوست و رنگ و بادام و پسته گرفته تا اقلام دیگر، همگی در پرونده تجارت این خانواده قرار داشت. انگار این ژن تجارت در خون محمدتقی هم جریان داشت. با این تفاوت که هر چه بزرگ‌تر می‌شد، سلیقه تجارت‌اش با باقی خانواده فاصله می‌گرفت.

خانواده برخوردار علاقمند به تجارت در کالاهایی بودند که در صد سال گذشته به داد و ستد در آن‌ها مشغول بودند. اما محمدتقی به دنیای در حال تغییر و وسایلی علاقه نشان می‌داد که تا 10 سال قبل هیچ خبری از حضورشان در میان جوامع نبود.

از دوران جوانی در بنگاه بازرگانی پدر کار می‌کرد. وقتی ۱۸ ساله شد به تهران آمد و در آنجا غرفه ای در (سرای امید) روبه‌روی مسجد شاه خرید و به خرید و فروش پرداخت. چون کارت بازرگانی نداشت تا ۲۵‌ سالگی به صادرات و واردات در شرکت پدر «خرید و فروش محصولات کشاورزی» مشغول بود.

واردات لوازم خانگی

محمدتقی پس از استقلال به واردات وسایل مدرن خانگی پرداخت. برخلاف پدر که خرید و فروش محصولات کشاورزی را پیشه کرده بود، محمدتقی علاقه عجیبی به وارد کردن لوازم مدرن زندگی را داشت.

از اینرو شروع به وارد کردن لوازم خانگی مانند رادیو و یخچال و ماشین حساب کرد و زمان زیادی نگذشت که توانست نمایندگی‌های این لوازم خانگی به روز را از آن خود کند.

مدتی بود که نام محمد تقی برخوردار به عنوان تاجر لوازم خانگی مدرن سر زبان‌ها افتاده بود. فعالیت او زمانی گسترش بیش‌تری پیدا کرد که توانست نمایندگی باتری و لوازم برقی رافائل را به دست آورد. اما این گستردگی، نیازهایی داشت که محمد تقی باید آن‌ها را برطرف می‌کرد

برای فروش هر کدام از این وسایل به‌روز، نیاز به حضور تکنسینی بود که هم کار با آن‌ها را بلد باشد و هم بتواند با توضیح چطور مورد استفاده قرار دادن‌شان به مشتری‌ها، اقدام به فروش‌شان کند. این‌طور بود که محمدتقی برخوردار با نکات فنی این وسایل هم آشنا شد. اوضاع خوب بود تا روزگار به سال 1330 تا 1332 رسید. این دو سال با قطع صدور نفت همراه بود. این اتفاق باعث کم‌درآمد شدن ایران شد و تجار هم از این موضوع آسیب جدی دیدند.

فعالیت‌ها

نام محمد تقی برخوردار به عنوان تاجر لوازم خانگی مدرن سر زبان‌ها افتاده بود. در سال های ۱۳۳۰ تا ۱۳۳۲ صادرات نفت قطع شد. این امر سبب کم شدن درآمد کشور شد. او که می‌دید صادرات و به ویژه وارداتش با مشکل روبرو شده است، دست به کار تولید شد. تولیداتی که با به وجود آمدن طبقه شهرنشین و شکل گرفتن طبقه متوسط مورد توجه و بلکه مورد نیاز بود.

شرکت قوه پارس: اولین شرکت صنعتی که توسط برخوردار راه اندازی شد شرکت ری اوواک یا قوه پارس با سرمایه گذاری مشترک یک آمریکایی بود. این شرکت که باطری تولید می کرد در سال ۱۳۵۵ وارد بورس شد.

پارس الکتریک: شرکت پارس الکتریک در سال ۱۳۴۱ برای تولید تلویزیون و وسایل برقی راه اندازی شد. در بخش‌های پژوهش از مهندسان خارجی استفاده می شد که هدف آن ها آموزش پرسنل بود.

پارس خزر (توشیبا): کارخانه شرکت پارس خزر در سال ۱۳۴۷ در شهر رشت تاسیس شد. این کارخانه انواع لوازم برقی خانه مثل آبمیوه گیری، چرخ گوشت، پنکه و…تولید می کرد.

شرکت کاشی پارس: در سال ۱۳۵۲ حاجی برخوردار با همکاری دیگران شرکت کاشی پارس را در شهرک صنعتی قزوین راه اندازی کرد. هم چنین شرکت تولید سرامیک البرز را در سال ۱۳۵۶ تاسیس کرد. هدف از ایجاد این دو شرکت رشد شهرنشینی در شهر‌های بزرگ و افزایش تقاضا برای مصالح ساختمانی بود.

کشت و صنعت جیرفت: یکی از مهم ترین کشت و صنعت های کشور توسط حاجی برخوردار در جیرفت کرمان راه اندازی شد که به عنوان بهشت کشاورزی ایران شناخته می‌شود.

شرکت لوازم‌خانگی پارس: کارخانه پارس در سال ۱۳۵۴ با سرمایه اولیه حدود ۸۰ میلیون تومان و با مشارکت ۱۵ درصدی شرکت جنرال الکتریک آمریکا راه اندازی شد. این کارخانه برای تولید یخچال، فریزر و ماشین لباسشویی که استفاده از آن ها در شهر‌های بزرگ کم کم داشت همه گیر می‌شد، تاسیس شد.

فرش پارس و صنایع پوشش: دو شرکت فرش پارس «تولید کننده فرش ماشینی و دارنده شش واحد ریسندگی انواع نخ، گونی‌بافی، پلی پروپیلن، موکت، فرش ماشینی، موکت‌بافی، رنگرزی و چاپ موکت» و صنایع پوشش «تولید کننده انواع منسوجات با چهارکارخانه تولید مخمل، ریسندگی، حوله و بلوجین» توسط آقای برخوردار با مشارکت دیگران راه اندازی شد. تمام زیرساخت کارخانه فرش پارس را از انگلستان و سوییس و آلمان آورد.

تاسیس 13 شرکت در عرض 15 سال

حاج محمدتقی برخوردار در فعالیت های تجاری خود همیشه بدنبال نوآوری بود. هم چنین هدف او تمرکز بر شناخت عمیق از نیاز بازار بود. مهم ترین معیار در این شرکت ها کیفیت تولید بود و این امر سبب شد تا محصولات فرآوری با نمونه‌های خارجی آن قابل قیاس شود. محمدتقی برخوردار توانست در مدت ۱۵ سال، ۱۳ شرکت تأسیس کرده و صنعت لوازم خانگی ایران را دستخوش تغییرات جدی کند.

سرگذشت

در سال 1357 همه کارخانه‌هایی که محمدتقی برخوردار بنا نهاده بود، مصادره شدند. این بی‌تحرکی برای محمدتقی بسیار آزاردهنده بود.

دست آخر این خاموشی باعث شد تا محمدتقی به دالان‌های سرد و تاریک فراموشی متمایل شود و آلزایمر به سراغ سلول‌های خاکستری مغز او آمد و آن‌همه نبوغ را به ویرانی کشید.

سال 1390 بود که در سن 86 سالگی فوت کرد و از رنج سال‌های فراموشی رها شد. او که برای همیشه به عنوان پدر لوازم خانگی ایران محبوبیت خواهد داشت، در دوران تلاش و باروری خود مسبب کارآفرینی برای 200 هزار نفر ایرانی شد. جسم اودرمیان ما نیست اما مفهوم آینده نگری در سرمایه‌گذاری که او ارائه کرد تا ابد زنده خواهد بود..

ژینوار
0.0/5
رویا
0.0/5
پارمیس
0.0/5
ویستر
0.0/5
وگال
0.0/5
برند فکر
0.0/5

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *